Ga naar de inhoud
vertical video

De opmars van verticale video’s

Sinds de komst van smartphones en social media hebben we er een nieuwe blik op de wereld bij gekregen, we kijken namelijk niet meer alleen horizontaal maar inmiddels ook verticaal. Met dank aan Snapchat, Instagram Stories en zelfs IGTV worden er steeds meer verticale video’s gemaakt. Maar de vraag is of jouw doelgroep ook verticaal kijkt en of jij er als bedrijf mee aan de slag moet. 

De cijfers over smartphones en social media liegen er niet om: volgens een onderzoek van Hootsuite en We Are Social zijn er 9,8 miljoen Nederlanders die social media op hun mobiel gebruiken. En 78% van die groep kijkt minimaal maandelijks een online video, 36% daarvan kijkt zelfs dagelijks naar online video’s.

De groei van verticale video’s

Een paar jaar geleden ging de video over het ‘vertical video syndrome’ viraal: een geestige video over het belang van horizontale video’s. Maar sinds die video zijn er niet minder, maar alleen maar meer verticale kanalen bijgekomen. Snapchat en Instagram Stories zorgde voor een grote groei, maar ook Facebook en Youtube tonen verticale video’s. In juni 2018 lanceerde Instagram het verticale televisiekanaal ‘IGTV’ en hoewel die functie qua populariteit zeker niet te vergelijken is met bijvoorbeeld Instagram Stories, is het wel een ideale plek om te experimenteren met verschillende verticale formats.

IGTV views groeien

IGTV was sinds de start ‘verstopt’ in de app van Instagram, maar met een nieuwe feature komt daar verandering in: IGTV-video’s kunnen voortaan in de feed gedeeld worden. In een artikel van Later.com is te lezen hoe dat precies werkt en hoe views van vele IGTV-video’s flink omhoog gegaan zijn. Bij de verhoging van het aantal views moet wel opgemerkt worden dat het een totaal aantal views is van iedereen die de video voorbij heeft zien komen: van een preview in de feed tot de video volledig uitgekeken.

De kijkers van online video’s

Verticale video’s zijn de norm op Snapchat, Instagram Stories en IGTV. Maar ook Facebook toont regelmatig verticale video’s in de tijdlijn. Youtube toont verticale video’s ook steeds beter en biedt sinds september 2018 zelfs een verticaal formaat aan voor video-advertenties zoals te lezen bij Mashable.

Snapchat en Instagram en daardoor verticale video’s zijn erg populair onder de millennials en generatie Z, veel oudere generaties ontdekken pas net social media en gebruiken het soms ook nog via desktop waarop verticale video’s natuurlijk niet helemaal tot hun recht komen. Verticale video’s zijn daardoor vooral interessant voor een jonge doelgroep. Bedrijven die zich richten op jongeren zullen dus zeker eens moeten experimenteren met het maken van verticale video’s.

vertical video filmen

Het maken en bewerken van verticale video’s

Het grote voordeel van de trend van verticale video’s is dat het maken ervan heel gemakkelijk kan zijn. Filmen met een smartphone voldoet vaak prima en met apps zoals VSCO, A Color Story of Inshot kan bewerken ook op een smartphone. Uit onderzoek van Buffer en Animoto is ook gebleken dat gestileerde video’s het niet beter of slechter doen dan de video’s die niet bewerkt zijn of special effects hebben.

Wat wel erg helpt bij het maken van verticale video’s is een format. Voor elk merk zijn er wel leuke formats te bedenken. Hoewel er nog maar weinig merken actief zijn op IGTV zijn er wel een aantal leuke voorbeelden, zoals de #lekkerfred kookvideo’s van Vjeze Fur of de wekelijkse vlogs van Uit Pauline’s Keuken.

Allerhande maakt al jaren kookvideo’s en in plaats van dat deze alleen horizontaal gedeeld worden, zijn deze ook vierkant te vinden in de feed van Instagram en dus verticaal via IGTV.

Nog een mooi voorbeeld zijn de Famous Friday Q&A’s van NOS Stories. NOS Stories heeft heel bewust gekozen om een select aantal social media kanalen te gebruiken en IGTV is daar een van. Ze hebben een heel goed frequent format gekozen voor hun vertical video’s op IGTV passend bij doelgroep.

Aan de slag met verticale video?

De trend van verticale video’s vraagt om een andere manier van denken omdat de hele contentproductie verandert. Vele merken maken nu horizontale video’s, dus veel merken zullen niet direct geschikt materiaal voor handen hebben. Formats die horizontaal goed werken, doen dat niet altijd verticaal. In veel gevallen zullen er keuzes gemaakt moeten worden als het gaat om de vorm van video’s. Bij een jonge doelgroep die veel gebruik maakt van Snapchat of Instagram kan het lonen om bewust te kiezen voor alleen nog maar verticale video’s – en eventueel vierkante video’s voor de feed op Instagram als die uit de verticale video gehaald kunnen worden. Maar veel energie steken in horizontale video’s voor een jonge doelgroep is waarschijnlijk zonde van de tijd.

Het maken van videocontent voor Instagram Stories is een hele laagdrempelige manier om verticale video’s te maken. Maar het is ook geen gek idee om eens te experimenteren met IGTV.

Bladendokter training instagram - 12 mei 2020